Amikor meglátogattam a friss házasokat az otthonukban, olyat láttam, amit el sem tudtam volna képzelni a színpadon éneklő Namieről. Ez azt jelenti, hogy kötényben volt és a konyhában állt. Megkérdezte tőlem: "Anya megkóstolod a nikujyagat, amit készítettem?"
Természetesen megkóstoltam és a következőket válaszoltam: "Szép munka, szép munka! De talán a fűszerezésen még javítani kell." De, hogy őszinte legyek azért neki még nagyon sokat kell tanulnia a fűszerezésről. Egyszóval nagyon vicces volt az egész, ahogy kérdezgetett és tanácsokat kért tőlem. Amióta csak belépett a showbiznisz világába a beszélgetéseink mindig kínosan zajlottak, de most a főzés során megint természetesen viselkedtünk egymással.
Ahogy láttam Namiet a konyhában állni és ételt készíteni Samnek, komolyan azt gondoltam:"Ah, szóval ő tényleg férjhez akart menni." Ráadásul mindeközben éreztem az ő boldogságát is. Az íz nem annyira fontos. Ugyanez volt velem is. Csakúgy, mint Namie, korábban én sem tanultam édesanyámtól főzni. Miután férjhez mentem, szakácskönyveket olvasgattam, tanultam a barátaimtól és reggeltől estig a konyhában talpaltam. Aztán már később automatikusan az ebédről és vacsoráról gondolkodtam rögtön azután, hogy befejeztük a reggelit. Minden, amin az eszem járt, hogyan tudnám a férjem ízlése szerint elkészíteni az ételeket, később pedig azt ettük, ami nekem is ízlett.
Menet közben sok hibát elkövet az ember. Túlfőzi a húst, túl édes lesz vagy túl fűszeres, de a főzésben csak a hibák vezetnek a sikerhez. A hibákból időről időre tanulni lehet. Az otthoni főzés mellett elmehetsz egy főzőiskolába, hisz az élmények nagyon hasznosak. Ha valami finomat kóstolsz, megkérdezed tőlem, hogyan kell elkészíteni, majd te magad is kipróbálod, aztán folyamatosan tökéletesíted.
Namie esetében nehezíti a dolgot, hogy nem igazán vannak segítő szomszédok. Ezért aztán a szakácskönyvvel kompenzálja a tényt, hogy nincs senki a közelben, aki segíthetne neki, és az szerintem elég is. Sok fiatal egyáltalán nem tud rizst főzni, mert mosószer ízű és nyers marad. Namie ellenben igenis tud rizst készíteni, sőt még miso szószt is (hagyományos japán szósz, általában tofuhoz használják). Tehát csak egy kis munkára van szüksége, hogy igazi szakácsnő legyen!
Saját fordítás! (c) Amuro Collection
|